Baseline informatiebeveiliging overheid (BIO)

Met ingang van 1 januari 2020 van toepassing op alle overheidsinstanties: de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO).

De komst van de BIO

Tot nu toe hadden Gemeenten, Waterschappen, Provincies en het Rijk allen een eigen Baseline Informatie beveiliging zoals bijvoorbeeld de BIG, BIR, BIR2017, en de BIWA. Deze baselines waren verouderd en gebaseerd op de wereld van 10 jaar geleden. Om informatie te beveiligen volgens de huidige standaarden, is er nu de BIO. Deze baseline moet een stevige, eenduidige en herkenbare fundering worden voor de gehele overheid. 

Moeten we nu helemaal opnieuw beginnen? 

Nee, de BIO is gebaseerd op de bestaande BIG en heeft een update gekregen. Wanneer uw overheidsinstantie al bezig is geweest met BIG, BIR, BIR2017 of BIWA, dan is er waarschijnlijk een goede basis gelegd voor de BIO 2020. Toch kan deze richtlijn een enorme impact op de continuïteit van uw organisatie hebben, indien één of meerdere systemen niet meer beschikbaar zijn. 

Fysieke toegang

In de BIO gaat het om informatie beveiliging als geheel. Wat is uw beleid op het gebied van gegevensdragers? Is uw toegangsbeheer en -controle op orde? Is de fysieke wering tegen onbevoegde toegang van de diverse MER- en SER-ruimten voldoende gewaarborgd? Dit zijn punten die wij als onafhankelijk expert voor u kunnen beoordelen.

Meelis helpt!

Meelis & Partners heeft jarenlange ervaring in het beoordelen van veiligheid en beveiliging. Onze grote meerwaarde is de gecombineerde ervaring in alle beveiligingsdisciplines zoals fysieke beveiliging en informatiebeveiliging. Hiermee heeft u snel een compleet beeld van uw situatie: wat het veiligheidsniveau van uw organisatie is en waar u staat met de BIO! Wij ondersteunen opdrachtgevers bij het ontwerpen, implementeren en beheren van uw veiligheidsorganisatie en beveiligingsmaatregelen.

Meer weten over onze werkwijze? Neem contact met ons op via info@meelis-partners.com of telefoonnummer 088 – 127 1000!

 

Afbeelding: safety