Afbeelding: Rechtbank Amsterdam © KAAN architecten

Eerste zittingen in de nieuwe rechtbank Amsterdam

2-5-2021

Op maandag 3 mei vinden de eerste zittingen in het nieuwe gebouw van de rechtbank Amsterdam plaats. Met 50 uiteenlopende zittingszalen, ruim 1200 medewerkers en 140.000 uitspraken per jaar is de Rechtbank Amsterdam veruit de grootste van de 11 rechtbanken in Nederland.

Het gebouw aan de Parnassusweg langs de ringweg A10 Zuid is ontworpen en gerealiseerd door het consortium NACH - een samenwerking tussen Macquarie Capital, ABT, DVP, KAAN Architecten, Heijmans en Facilicom - in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. Meelis & Partners heeft, als onderaannemer van ABT, het integrale veiligheidsplan ontworpen. Belangrijk onderdeel hiervan is het te allen tijde geheel gescheiden houden van de routes voor gedaagten, rechterlijke macht en publiek. Ook tijdens vlucht- en ontruimingssituaties. De altijd tegenstrijdige belangen tussen safety (de deur moet open) en security (de deur moet dicht) waren hierbij een uitdaging.

Meelis & Partners is, evenals ABT, onderdeel van Oosterhoff (tot voor kort Oosterhoff Group).

De overheid is voor de realisatie van het gebouw een publiek private samenwerking (PPS) met het consortium NACH (New Amsterdam Court House) aangegaan. Deze PPS is tot uiting gekomenen de vorm van een DBFM contract.  Een DBFM (Design, Build, Finance and Maintain) contract is een contractvorm waarbij de opdrachtnemer (het consortium NACH) verantwoordelijk is voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud (in dit geval voor een periode van 30 jaar)

Nieuwsgierig geworden naar de nieuwe rechtbank? Download dan hier het volledige persbericht.

Kijk ook even naar de korte introductie video hieronder:

Introductie bouw rechtbank Amsterdam