Afbeelding: Jaarboek

Integrale veiligheid als ontwerpdiscipline

16-11-2021

Door al in de eerste ontwerpfase het begrip veiligheid in de breedste zin te benaderen verhoog je de kwaliteit ervan. “Achteraf toevoegen van veiligheid is niet altijd de garantie voor succes, zeker esthetisch niet”, zegt Micha Meelis van advies- en consultancybureau Meelis & Partners. Safety and Security by Design is het credo van Meelis & Partners. Het betekent dat je risico’s niet uitsluitend met maatregelen zoals camera’s, bloembakken of toegangscontrole moet bestrijden, maar ze moet voorkomen door het juiste gebouwontwerp.

Ontwerpers van veiligheid

Meelis houdt zich al 26 jaar bezig met ‘integrale veiligheid over alle veiligheidsdisciplines heen’. “Wij kijken vanuit alle veiligheidsdisciplines naar het bouwkundige, procesmatige en technische aspect. Wij ontwerpen veiligheid voor gebied, gebouw en gebruikers.”

Gebruikerseisen

Het onderwerp veiligheid is in de ontwerpfase van een gebouw meestal verdeeld over de verschillende disciplines in het bouwteam. “Dat is een gefragmenteerde aanpak en vergroot de kans dat je achteraf nog dingen in orde moet maken. Bovendien is de wet- en regelgeving dan vaak leidend, terwijl je ook de gebruikerseisen moet meenemen.”

Esthetische voordelen

Meelis benadrukt dat de veiligheidsexpert niet op de stoel van de architect of een andere discipline gaat zitten. “Wij brengen onze specialistische kennis in en ontzorgen met onze procesbenadering de architect en helpen hem om tot het best mogelijke ontwerpresultaat te komen.” Tijdig nadenken over veiligheid biedt namelijk ook esthetische voordelen. “Als je eerst veiligheid ontwerpt, hoef je daarna nog slechts de restrisico’s te bestrijden. Het achteraf toevoegen van ‘beeldvervuilende’ beveiligingsinstallaties en -maatregelen wordt dan tot een minimum beperkt.”


“Veiligheid is een thema in alle fasen: projectidee, ontwerp, inrichting en beheer. Safety and Security by Design vergroot de efficiency en levert meer omgevingskwaliteit, terwijl de kosten over de totale levensduur omlaag gaan.”