Afbeelding: Mike 2021

Nieuwe Rechtbank Amsterdam: integrale veiligheid

22-6-2021

Mike van der Waard, Meelis & Partners

Beveiliging staat niet altijd bovenaan het lijstje, maar bij de nieuwe Rechtbank Amsterdam wel. Mede door de aard van het gebouw en de eisen van de klant, maar ook door de integrale aanpak. Hoe vroeger wij aan tafel zitten, hoe beter. Vanaf het begin nadenken over integrale veiligheid betekent achteraf minder beveiliging toevoegen. Als de klant naderhand denkt, ‘ik had hier toch iets voor beveiliging gevraagd, maar waar zit dat nu eigenlijk?’, dan hebben we ons werk goed gedaan.

Geen Fort Knox-gevoel
Wij willen altijd graag samen met de klant een ontwerp maken waarmee hij de risico's kan afdekken, maar niet het gevoel heeft in een zwaar bewaakt, afgesloten Fort Knox rond te lopen. Als we veiligheid en beveiliging meenemen in het ontwerp, dan gaan we eerst nadenken over waar de risicoruimtes zitten en hoe je die bij elkaar kunt plaatsen zodat we eigenlijk maar één risicogebied hebben. In plaats van dat we allemaal verschillende risicogebiedjes hebben die we allemaal moeten beveiligen.

Geconcentreerd in de kern
In de rechtbank hebben we het risicogebied met name geconcentreerd in de kern. En vervolgens denken we daarbij ook weer vanuit de gebruiker. Dat betekent bijvoorbeeld dat een medewerker in de trappenhuizen – die gescheiden zijn per gebruikersgroep – in hetzelfde beveiligingsniveau blijft en niet continu een pasje hoeft aan te bieden om van de ene naar de andere verdieping te gaan. Een ander voorbeeld van een maatregel die geïntegreerd is in het ontwerp is de verhoogde plint. Dit is meteen een aanrijdbeveiliging, dus zonder dat je voor de gevel een zware muur hoeft te plaatsen.

Familiegevoel
De samenwerking in het consortium en met name de adviseurs van ABT gaf echt een familiegevoel. Het beviel zelfs zo goed dat Meelis & Partners is toegetreden tot Oosterhoff, de groep waar ook ABT deel van uitmaakt. Ik vind het fijn dat dat gebeurd is: ik heb er ineens 500 collega's bij aan wie ik vragen kan stellen, waarmee we het samen, integraal aanpakken. Daar hebben zowel onze klanten als ABT en Meelis & Partners heel veel aan. Want wat we bij één project leren, kunnen we natuurlijk weer gebruiken bij een ander project.

Dit is een artikel uit het projectboek “Een icoon bouw je samen” van ABT. In dit boekje blikken 9 projectleden terug op hun rol en ervaringen tijdens het integrale ontwerpproces en de bouw van de nieuwe Rechtbank Amsterdam. Download hier het volledige projectboek!

Portretfoto: Vincent Knoops