10-11-2021
Als onderdeel van het ontwerpteam ondersteunt Meelis & Partners architecten en andere opdrachtgevers bij het ontwikkelen en realiseren van veilige gebieden en gebouwen. Maar wie bepaalt het veiligheidsniveau? En wie is verantwoordelijk voor de veiligheid en de beveiliging na de nieuwbouw- of renovatiefase? In de serie ‘veiligheid voor gebied, gebouw en gebruiker’ staat vandaag de gebruiker centraal.
De gebruiker, de eigenaar en de verantwoordelijke…
De gebouwde omgeving is van invloed op onze veiligheid en ons veiligheidsgevoel. Toch wordt het veiligheidsniveau niet alleen bepaald door techniek, weerstand en een goed ontwerp. Voor de effectiviteit van de maatregelen is het minimaal noodzakelijk dat u als gebruiker toezicht, aansturing en alarmopvolging organiseert, in procedures vastlegt en op de juiste werking controleert.
Risicoanalysemodellen en security-/safety risk management systemen bieden de kaders en de structuur voor het (periodiek) bepalen van het juiste veiligheidsniveau en de organisatie van veiligheid.
Toch zijn we er daarmee niet helemaal. In de praktijk blijkt dat individueel en voornamelijk groepsgedrag bepalend zijn voor het werkelijke veiligheidsniveau. Dit betekent dat u zelf in grote mate de veiligheid kunt beïnvloeden door het risicobewustzijn van alle gebruikers op niveau te brengen en te houden. Het is meer dan ‘regels voor anderen en uitzonderingen voor onszelf…’. Veiligheid vraagt vooral om voorbeeldgedrag.
Meelis & Partners (sinds 1994) heeft ruime ervaring met het ontwerpen, implementeren en onderhouden van veiligheidsinstallaties, bouwkundige weerstand en veiligheidsorganisaties. Graag helpen wij u – als gebruiker – ook met het ontwikkelen van uw veiligheidsorganisatie, het beheren van procedures en het periodiek toetsen van het risicoprofiel en de getroffen maatregelen.
Meer weten?
Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op!
Meelis & Partners
Veiligheid voor gebied, gebouw en gebruiker