Link: https://files.galleo.co/pictures/e2acba20-1840-40d3-a619-00651739af94.jpg?height=1024&mode=crop

Nationaal Holocaustmuseum

Het Joods Cultureel Kwartier ontwikkelt de plannen voor de realisatie van het Nationaal Holocaustmuseum. Deze plannen omvatten de renovatie en uitbreiding van de voormalige Hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam en de er tegenover gelegen Hollandsche Schouwburg. De verbouwingswerkzaamheden zijn in volle gang en begin 2024 worden het nationaal Holocaust museum en de Hollandsche Schouwburg heropent.

De voormalige Hervormde Kweekschool speelde een grote rol bij het redden van joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via de naastgelegen crèche en de achtertuin van de Kweekschool werden ongeveer 600 joodse kinderen gered en naar relatief veilige onderduikadressen gebracht.

In de Hollandsche Schouwburg zaten tienduizenden joden voorafgaand aan hun deportatie gevangen. Een verblijf in de Hollandsche Schouwburg kon variëren tussen enkele dagen tot enkele weken. Er zijn minsten 60.000 mensen via de Hollandsche Schouwburg naar Kamp Westerbork gedeporteerd. Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=_EjWdTE4SdU

Render © Office Winhov