Afbeelding: 01_Courthouse Amsterdam ©Fernando Guerra FG SG

De Rechtbank Amsterdam is met vijftig uiteenlopende zittingzalen, ruim 1.000 medewerkers en 140.000 uitspraken per jaar verreweg de grootste van de elf rechtbanken in Nederland.

De nieuwe Rechtbank Amsterdam is ontworpen en gerealiseerd door het consortium NACH (New Amsterdam Court House). Dit is een samenwerking tussen Macquarie Capital, ABT, DVP, KAAN Architecten, Heijmans en Facilicom.

Open en transparant

Het Rijksvastgoedbedrijf wenste een transparant gebouw, zonder in te boeten op de veiligheid van medewerkers en bezoekers.

Dit uitgangspunt heeft vorm gegeven aan het gebouw, dat dan ook voornaam en toegankelijk genoemd mag worden. Het voorplein, de centrale hal in het gebouw en de foyers, de wachtgebieden voor bezoekers, zijn een voortzetting van de stad. Bezoekers hebben een uitstekend overzicht, maar kunnen beschutte plekken opzoeken, rechters, griffiers en de vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie hebben eigen afgeschermde routes.

Rol Meelis & Partners
Meelis & Partners heeft voor de nieuwe rechtbank het integrale veiligheid- en beveiligingsplan ontworpen en is bij het project betrokken geweest vanaf de tenderfase, vervolgens bij het voor ontwerp (VO) en tot slot het definitief ontwerp (DO). Door eerst veiligheid te ontwerpen, zijn veel risico’s al in het ontwerp voorkomen. Hierdoor waren er minder aanvullende technische maatregelen noodzakelijk. Dit is niet alleen financieel efficiënt, het minimaliseert ook het aantal zichtbare beveiligingsmiddelen en voorkomt vertragingen door het veelvuldig moeten aanbieden van een toeganscontrole pas.