City Hall Heerlen

Het nieuwe Stadskantoor vormt samen met het bestaande monumentale Raadhuis (destijds ontworpen door architect Frits Peutz), als twee ogenschijnlijk losstaande volumes, een eigenzinnige en opvallende verschijning.  Het nieuwe onderkomen voor het gemeentelijk ambtenarenapparaat is ontworpen door architectenbureau Mecanoo van de beroemde, uit Sittard afkomstige architect Francine Houben.

De stedenbouwkundige setting wijkt dermate af van de huidige situatie dat de impact van het ontwerp nauwelijks te bevatten is voor de huidige passant. Veel lucht, licht en vooral fraaie doorzichten naar Heerlen verbinden het nieuwe Stadskantoor op een aantrekkelijke manier met de stad. Het ontwerp brengt  het Stadskantoor nog meer in contact met de stad en haar inwoners. Elk bouwdeel heeft een sterk eigen karakter, verankerd in het monument of juist reagerend op haar context. Een aanwinst voor het stadscentrum van Heerlen: voor bewoners, bezoekers en mensen die er werken. 

(bron: Gemeente Heerlen https://www.heerlen.nl/stadskantoor.html)

Rol Meelis & Partners
Meelis & Partners is bij vrijwel alle stadia van het project betrokken: Vanaf  de tenderfase, via voor ontwerp (VO) , definitief ontwerp (DO), Technisch ontwerp (TO) , Uitvoeringsontwerp (VO)  tot en met de realisatie fase.

Wij hebben voor het nieuwe Stadskantoor en het bestaande Raadhuis het integrale beveiligsplan ontworpen op basis van de vraagstellingspecificatie. Hierbij zijn de beveiliging- en toegangszoneringen zodanig ontworpen dat nog slechts een beperkt aantal aanvullende beveiligingsmaatregelen noodzakelijk waren. Tijdens het gebruik blijft hierdoor de mobiliteit  en de samenwerking tussen de ambtenaren gewaarborgd, zonder dat het veiligheidsniveau wordt verlaagd.. Daarnaast wordt, door het ontbreken van veel zichtbare beveiligingsmaatregelen, het gevoel van openheid en transparantie versterkt.

 • Afgerond:
  Cons
 • Typologie:
  City hall|Memorial/monument
 • Locatie:
  NL - Heerlen
 • Status:
  2