City Hall Heerlen

Hand in hand met een Peutz monument: een compact nieuw Stadskantoor, verbonden met het Raadhuis, meer openbare ruimte en een verbinding tussen Geleenstraat en Raadhuisplein en het toekomstig Romeins Kwartier.

Het nieuwe Stadskantoor vormt samen met het bestaande monumentale Raadhuis (destijds ontworpen door architect Frits Peutz) , als twee ogenschijnlijk losstaande volumes, een eigenzinnige en opvallende verschijning.  Het nieuwe onderkomen voor het gemeentelijk ambtenarenapparaat is ontworpen door architectenbureau Mecanoo van de beroemde, uit Sittard afkomstige architect Francine Houben.

De stedenbouwkundige setting wijkt dermate af van de huidige situatie dat de impact van het ontwerp nauwelijks te bevatten is voor de huidige passant. Veel lucht, licht en vooral fraaie doorzichten naar Heerlen verbinden het nieuwe Stadskantoor op een aantrekkelijke manier met de stad. Het ontwerp brengt  het Stadskantoor nog meer in contact met de stad en haar inwoners. Elk bouwdeel heeft een sterk eigen karakter, verankerd in het monument of juist reagerend op haar context. Een prachtig gebouw voor de medewerkers van de gemeente.

(bron: Gemeente Heerlen https://www.heerlen.nl/gemeente-heerlen/centrum-heerlen/nieuw-stadskantoor-gereed-in-2020.html )

Rol Meelis&Partners
Meelis & Partners heeft voor het nieuwe Stadskantoor en het bestaande Raadhuis het integrale beveiligsplan ontworpen op basis van de vraagstellingspecificatie en zal gedurende de realisatie de uitvoering van de werkzaamheden met betrekking op de beveiligingsinstallaties integraal beoordelen  en begeleiden. Meelis & Partners is bij vrijwel alle stadia van het project betrokken: Vanaf  de tenderfase, via voor ontwerp (VO) , definitief ontwerp (DO), Technisch ontwerp (TO) , Uitvoeringsontwerp (VO)  tot en met de realisatie fase.

 • Afgerond:
  2021
 • Typologie:
  City hall|Memorial/monument
 • Locatie:
  NL - Heerlen
 • Status:
  2