Courthouse Amsterdam

Op de huidige locatie aan de Amsterdamse Zuidas krijgt de Amsterdamse Rechtbank – de grootste rechtbank van Nederland – een nieuw pand. De nieuwe rechtbank heeft onder meer een uitgebreid zalengebied en een kantoorwerkgebied dat helemaal afgestemd is op het gebruik. Op 3 mei zullen de eerste zittingen in het gebouw plaatsvinden.

Statig open gebouw
De nieuwe rechtbank is een statig open gebouw, dat medewerkers en bezoekers uitzicht biedt op de stad en voorbijgangers een blik in het gebouw gunt. Voor het projectteam heeft centraal gestaan dat de rechtspraak een publieke zaak is van het hoogste belang. Dit uitgangspunt heeft vorm gegeven aan het gebouw, dat dan ook voornaam en toegankelijk genoemd mag worden. Het voorplein, de centrale hal in het gebouw en de foyers, de wachtgebieden voor bezoekers, zijn een voortzetting van de stad. Bezoekers kunnen beschutte plekken opzoeken, rechters, griffiers en de vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie hebben afgeschermde eigen routes.

Rol Meelis & Partners
Meelis & Partners heeft voor de nieuwe rechtbank het integrale veiligheidsplan ontworpen op basis van de vraagstellingspecificatie en is bij het project betrokken geweest vanaf de tenderfase, vervolgens bij het voor ontwerp (VO) en tot slot het definitief ontwerp (DO).

Bij onze ontwerpen gaan wij altijd uit van de gebruiker. Dat betekent bijvoorbeeld dat een medewerker in de trappenhuizen – welke gescheiden zijn per gebruikersgroep – binnen hetzelfde beveiligingsniveau blijft en niet continu een pas hoeft aan te bieden om van de ene naar de andere verdieping te gaan. Toegankelijkheid en mobiliteit in een veilige omgeving.

Een bezoeker komt niet voor zijn plezier naar de rechtbank. Meestal is men gespannen, soms zelfs agressief. Door het fraaie beeld op het voorterrein, de overzichtelijkheid van het gebouw en het gebruik van mooie materialen en kleuren is een ontspannen sfeer gecreëerd. Mogelijk ongewenst gedrag wordt hierdoor onderdrukt. Een mooi voorbeeld van het toepassen van de CPTED methodiek (Crime Prevention Through Environmental Design).

 

 • Afgerond:
  2020
 • Typologie:
  Court of justice
 • Locatie:
  NL - Amsterdam
 • Status:
  2